Zaman Damgası(20.10.2023)
Günümüz dünyasında zamanlamanın ne kadar önemli olduğunu bir düşünün. Bir e-posta gönderdiğinizde ya da bir işlem gerçekleştirdiğinizde, bunu ne zaman yaptığınız genellikle hayati önem taşır. Zaman damgası kullanımının önemi buradan gelmektedir.
Bu yazımızda, zaman damgasının ne olduğunu, nerede ve neden kullanıldığını anlatacağız. Aynı zamanda ‘e-defter gönderirken zaman damgası zorunlu mu?’ sorusunu yanıtlayacağız.
Zaman Damgası Nedir?
Zaman damgası, belirli bir olayın veya işlemin gerçekleşme zamanını temsil eden bir veri parçasıdır. Saat, dakika, saniye, gün, ay ve yıl gibi zaman birimlerini içerir. Bu damga fiziksel bir şey değildir. Bir hesap açarsınız ve satın aldığınız kontörler karşılığında işlem yaparsınız. Zaman damgası işlemlerinize dijital olarak yansır.
Zaman Damgası Neden Önemlidir?
Belgeler ve işlemler, oluşturuldukları ve imzalandıkları tarihe göre geçerli veya geçersiz sayılır. Tarihi belli olmayan bir belge veya durum hiçbir zaman anlamlı değildir. Elle girdiğimiz tarihler değiştirilmeye müsaittir ve açıkça istismar edilme riski taşır. Ancak zaman damgası kullanılan bir belgenin daha sonra düzenleyen kişi tarafından dahil değiştirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla belgeler ve işlemler damga sayeside üzerinde bulunan tarihle beraber korunmuş olur.
e-Defter Gönderirken Zaman Damgası Zorunlu mudur?
Bu sorunun cevabı genelde evet olarak biliniyor olsa da doğru cevap ‘hayır’dır.
E Defter gönderimlerinizi zaman damgası olmadan yapabilirsiniz. Zaman damgası; işlemi son güne bıraktığınız ve GİB sistemi arızasından dolayı defter beratlarınızı gönderemediğiniz durumda gereklidir. Sistem kaynaklı hata aldığınızda zaman damgası kullanırsanız GİB’e doğrudan ‘ben bu tarihte ve saatte, yani doğru zamanda gönderim yaptım. Ancak sistem hatalı olduğu için size şu an ulaşıyor.’ demiş olursunuz.
Zaman Damgası Kontörü Ne Demek?
Zaman damgası kontör bazında kullanılır. Damga kullandığınız her bir belge ve işlemi bir kontör karşılığında damgalarsınız. Kontörünüzü kullanımdan önce alırsınız ve bittikçe temin edebilirsiniz.
Zaman Damgası Nereden Alınır?
Zaman damgasını bu konuda satış yetkisi olan kurumlardan alabilirsiniz.
Ekrandaki formu doldurarak zaman damganıza hemen sahip olabilirsiniz.
Nasıl Çalışır?
Zaman Damgası ile damgalama aşamaları şu şekildedir:
- Zaman damgası istemcisi, damgalayacağı belgenin özetini alır.
- Aldığı özeti Zaman Damgası Sunucusu’na gönderir.
- Tarih ve saat bilgisi doğrudan uydudan alınır ve özeti alınan belgeye işlenir.
- Zar zaman damgası farklı bir numaradan oluşur.
Sonuç olarak, zaman damgası, olayların ve işlemlerin zamanını kesin bir şekilde kaydetmeye yarayan önemli bir araçtır. Bilgi güvenliğinden hukuki belgelemeye kadar birçok alanda kullanılan bu damgalar, verilerin bütünlüğünü sağlamak ve tespit edilebilirliği artırmak için vazgeçilmezdir. Bu nedenle, zaman damgalarının doğru ve güvenilir bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir.
Cevabını alamadığınız bir sorunuz varsa size ulaşmamız için ekrandaki formu doldurabilirsiniz.
Ya da sabit hattımızı arayarak bize ulaşabilirsiniz. 0 216 688 51 00